Cégcsoport

dr cegcsoport_oldA Dunai Repülőgépgyár Rt.-t 1992. július 10-én alapította 572 magánszemély azzal a céllal, hogy az akkor már felszámolás alatt álló Pestvidéki Gépgyár tevékenységét fenntartsák, vagyonának és szakemberállományának meghatározó részét megőrizzék. 1992. december 1-jétől a Pestvidéki Gépgyár teljes infrastruktúráját és dolgozói állományát bérbe vette a felszámoló Reorg Rt.-től, és a piachoz igazodó folyamatos reorganizáció mellett sikerült megőriznie piaci jelenlétét szinte valamennyi korábbi tevékenységi területen.

A Pestvidéki Gépgyár felszámolási folyamata 1996. május 3-án fejeződött be, amikor a DR Rt. üzletrészként megvásárolta a felszámoló átlal kft.-be apportált teljes vagyont. Ennek eredményeként a Pestvidéki Gépgyár Kft. a DR Rt. 100%-os tulajdonába került.

A piaci hatékonyság növelésének szándékával a részvénytársaság 1996. június 1-jén öt, a korábbi üzletágakat elkülönítő önálló társaságot alapított. Az így felálló cégcsoport társaságai a tevékenységükhöz szükséges létszámot – munkaügyi jogutódlással – az alapítás napjától állományba vették, és a működéshez szükséges területet, épületeket, eszközöket ettől az időponttól kezdve a Pestvidéki Gépgyár Kft.-től bérelték.

A 468 főt foglalkoztató cégcsoport összetétele 1996-ban az alábbi volt:

  • Dunai Repülőgépgyár Rt. (200 fő)
  • Pestvidéki Gépgyár Kft. (59 fő)
  • Pestvidéki Gépgyár Ipari és Szolgáltató Kft. (128 fő)
  • Dunai Repülőgépgyár Alkatrész- és Szerszámgyártó Kft. (28 fő)
  • Dunai Repülőgépgyár Felületkezelő és Műanyagipari Kft. (24 fő)
  • Dunai Repülőgépgyár Számviteli és Informatika Kft. (12 fő)
  • Dunai Repülőgépgyár Termotechnikai Kft. (17 fő)

zrt cegcsoport1999. április 1-jétől a Pestvidéki Gépgyár Kft. a Dunai Repülőgépgyár Vagyonkezelő Kft. nevet vette fel, miközben a Dunai Repülőgépgyár Rt. több kft.-jében levő üzletrészétől megvált, így ezek a társaságok a későbbiekben a cégcsoporttól függetlenül működtek. 2006. július 10-től a DR Rt. nevében – a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően – változás történt, így a Dunai Repülőgépgyár Zártkörűen Működő Részvénytársaság (DR Zrt.) nevet viseli. Jelenleg a cégcsoport három társaságból áll:

  • Dunai Repülőgépgyár Zrt.
  • Dunai Repülőgépgyár Vagyonkezelő Kft.
  • Dunai Repülőgépgyár Számviteli és Informatika Kft.

A megváltozott név, illetve egyéb jogszabályi előírások miatt a DR Zrt. 2008-ban teljes részvénycserét hajtott végre, amely a részvénytulajdonosok körében bekövetkezett jelentősebb átrendezéssel is járt.

Akiket ajánlunk:

www.stevenstudio.hu
weblapfejlesztés